A sütőipari dagasztógépek nem csak teljesítményükben térnek el a konyhai berendezésektől, de mégis hogyan érdemes választani? Ebben szeretnénk most segíteni!
A professzionális dagasztógépek elképesztően széles skálán mozognak, számos elismert gyártó bővíti termékpalettáját egyre korszerűbb technológián alapuló berendezésekkel. Nem meglepő, ha akad, aki nehezen igazodik el a kínálatban, különösen akkor, ha olyan vállalkozásról van szó, ami még csak most tör be a piacra. A választás tehát nem könnyű, ezért szeretnénk megmutatni, mi mindent érdemes szem előtt tartani, ehhez azonban elsőként nézzük, miért is olyan jelentős egy ilyen berendezés.
Dagasztógép nélkül nincs jó kelt tészta
A jó pékárunak két alapvető feltétele van, az egyik a meggyőző ízvilág, a másik pedig a tökéletes állag, és ez utóbbit dagasztással lehet elérni. A kelt tésztának könnyűnek és szellősnek kell lennie, ehhez pedig arra van szükség, hogy minél több levegő kerüljön a masszába. A hozzávalókat alaposan össze kell dolgozni, egészen addig, míg a tészta sima lesz, eközben pedig egyre lazábbá válik, ettől lesz a pékáru olyan, amilyennek szeretjük.
Ez tehát kulcsfontosságú mozzanat, ugyanakkor egyértelmű, hogy a dagasztás időt, energiát nem kímél, és bár őseinknek ez talán nem okozott problémát, a modern kor igényeivel nem összeegyeztethető. Manapság már azok is dagasztógépet használnak, akik a családjuknak sütnek olykor, ennélfogva nem kérdés, hogy a pékségek, cukrászdák csak ipari célra tervezett berendezéssel tudják biztosítani a munka hatékonyságát. De milyen legyen az a gép?
Az ipari dagasztógép kiválasztásának szempontjai
- Funkció: A választást az alkalmazási területre kell szabni, tehát az első kérdés, hogy pontosan milyen célt fog szolgálni a dagasztógép. Míg a spirálkaros típus keménytészta készítésére alkalmas, addig a ferdekaros több fronton bizonyul hasznosnak, ezzel krémeket, habokat is lehet készíteni. Létezik fokozatmentes és többsebességes kivitel, fix és mobilcsészés változat is.
- Gyártási kapacitás: A választás másik, különösen fontos szempontja a teljesítmény, ezzel kapcsolatban azonban nem elég önmagukban a számokat nézni, hiszen a berendezést össze kell hangolni a géppark többi tagjával. Ezzel összefüggésben nem csak a műszaki paramétereket kell megvizsgálni, hanem például a keverőtál méretét is.
- Higiénia: Csak olyan berendezés jöhet szóba, ami megfelel a legújabb biztonsági és élelmiszerhigiéniai előírásoknak, a megbízható gyártó tehát alapfeltétel. A könnyű tisztíthatóság olyan szempont, ami támogatja a munkát, méghozzá úgy, hogy a használat közben is minden eleget tegyen a szigorú előírásoknak.
- Extrák: A munkát olyan opciókkal lehet könnyebbé tenni, mint az önbillentő kivitel, a csészeemelő, a digitális vezérlőpanel, de ide tartozik az időzítés lehetősége is. Ám minél többet tud a dagasztógép, annál magasabb az ára, ezért alaposan át kell gondolni, mire van szükség. Ami valóban hasznos, azért megéri többet fizetni, minden egyéb fölösleges kiadás a vállalkozásnak.
- Fenntartás: Mivel a cél minden bizonnyal a hosszú távú, gondtalan működés, érdemes megnézni, mennyire strapabíró a gép szerkezete, mennyire időtállók a felhasznált alapanyagok. Figyelni kell a szerviz lehetőségre is, mert ez előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz bármilyen jó gép esetében. A fenntartási költségeket szintén tanácsos górcső alá venni.
Dagasztógép átfogó szakmai támogatással
Bár alapos utánajárással és a lehetőségek mérlegelésével ki lehet választani a megfelelő berendezést, talán mégis célravezetőbb szakértőkkel együttműködve meghozni a döntést. Másra van szüksége egy kézműves pékségnek, mint egy cukrászüzemnek, és ahhoz, hogy a várt siker ne maradjon el, jól jöhet egy kis extra segítség. Tanácsadással és üzemre szabott tervezéssel gondoskodni lehet arról, hogy az dagasztógép valóban minden részletében a vállalkozást és ezzel együtt a vevőket szolgálja.
Reméljük, Önnek is tudunk segíteni, hogy könnyebben eligazodjon a sütőipari dagasztógépek kínálatában és bátrabban vág bele a vásárlásba! Ismerkedjen meg termékkínálatunkkal a honlapunkon, és ha úgy érzi, szüksége van rá, kérje szakértőink segítségét!