A habverők igazi multifunkciós segítőtársak, de ez vajon azt jelenti, hogy bárhol megállják a helyüket? Mutatjuk, mire érdemes figyelni, ha sütőipari gépekre van szükség!
Legyen szó tésztákról, krémekről vagy mártásokról, az alapanyagok kikeverése az egyik legfontosabb mozzanat a tökéletes állag eléréséhez. Ez fárasztó és időigényes feladat, ezért mindenképpen gépesítésre van szükség, nem beszélve arról, hogy egy professzionális berendezéssel az egyenletes minőség is garantált. Amire szükség van a munkához, az csak egy jól megválasztott habverő gép. Vagy mégsem? Járjunk utána!
Mit tud a habverő gép, amit más nem?
A bolygókeverő-habverő gép speciális működési rendszerének köszönheti, hogy szinte minden területen felbukkan a cukrászdáktól a pizzériákig. A nevét onnan kapta, hogy a kar és a fej úgy mozog üzemelés közben, akár a bolygók a pályáikon, és ez a mozgás teszi lehetővé, hogy az összetevők egy homogén masszává állnak össze.
A habverő gépek többsége három különböző funkciót képes ellátni, ennek megfelelően ennyi szerszámmal lehet felszerelni őket. A habverő, a dagasztókar és a keverőkar könnyedén kicserélhető a munkafolyamatok között, így tud egyetlen gép több feladatot ellátni. Ezek a berendezések számos változatban érhetők el, ennek megfelelően területre szabható a kapacitás, felszereltség, vezérlés.
Akkor mire való a dagasztógép?
Joggal merülhet fel a kérdés, hogyha a habverő egy ilyen multifunkciós csodafegyver, ami dagaszt is, akkor mégis miért lenne szükség egy külön dagasztóra. A válasz egyszerű; nem mindegy, hogy pontosan milyen feladatokat kell ellátnia a berendezésnek. Ha a tésztakészítés áll a munkafolyamatok középpontjában, akkor a habverő önmagában már nem biztos, hogy megállja a helyét.
A habverő gép korlátozott mennyiségű dagasztásra alkalmas, emellett pedig hosszú távon a masszívabb állagú tésztákkal is nehezebben birkózik meg. Ezzel szemben a dagasztógép pontosan arra van tervezve, hogy napi szinten bírja a dagasztást, legyen szó pizza- vagy kenyértésztáról, ezért mindenképpen van helye az alapvető pékipari gépek között.
A konklúzió tehát az, hogyha a munkafolyamatok megkívánják, célszerű beszerezni egy habverőt és egy dagasztót is, máskülönben a termelékenység vagy a minőség látja kárát, rosszabb esetben mindkettő. Egy cégnek ezen hátrányok közül még egy is sok, ezért könnyű belátni, hogy a sütőipari gépeken semmi esetre sem éri meg spórolni.
Néhány tipp a berendezések hosszú élettartamáért
Akár habverő, akár dagasztó teszi teljessé a gépparkot, egy dolog biztos, a helyes használat és a rendszeres karbantartás a kulcs ahhoz, hogy a berendezés sokáig, gondtalanul ellássa a feladatát. Vegyük sorra a legfontosabb tudnivalókat ezzel kapcsolatban!
- Sebességet váltani kizárólag leállított állapotban szabad, menet közben soha.
- Be kell tartani a gyártói ajánlást a feldolgozható mennyiség és keverési sebesség terén is.
- Az edény és a szerszámok alapos tisztításra szorulnak, a géptesttel kíméletesen kell bánni.
- A mozgó alkatrészeket rendszeresen kenni kell élelmiszeriparban engedélyezett kenőanyaggal.
- Félévente sort kell keríteni az olajcserére és az általános állapotfelmérésre.
Önnek mire van szüksége a hatékony munkához? Habverőre, dagasztóra, netán beszerezne egy tésztasodrót vagy más cukrászipari gépeket is? Bármi hiányzik, nálunk professzionális berendezések közül válogathat, melyek hosszú távon képesek a munka szolgálatában állni. Böngéssze át a műszaki adatlapokat, és ha bizonytalan a választásban vagy tanácsra lenne szüksége, keresse bizalommal szakértőinket!